A vállgazd csoport blogja

csütörtök, szeptember 28, 2006

a cikkek

sajnos a link nem megy a tegnapi postban:
www.fn.hu
felhaszn.név: bkae
jelszó: biciklista

Cikkek:
1.) FókuszállításA budapesti értéktőzsde ajánlásai
2.) Korlátozott hatásAz új társasági törvény és a corporate governance
3.) ÁtláthatóbbanSzabályok és megvalósítás

ezek tehát a választási lehetőségek
mindegyik a Figyelő 2006/35.-s számában van
az archivumból letölthető

jó munkát

1 Comments:

  • A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szigorít a Felelős vállalatirányítási ajánlásain (FVA), ugyanis harmonizálni kell az OECD és az Európai Unió ajánlásaival. Ezentúl minősítik is a beadott nyilatkozattételt. A vezető testületek és a menedzsment tagjai kötelesek jövedelmüket közzétenni. A FVA jelentősége a nyilvános cégek számára elsősorban üzleti jellegű, vonzza a külföldi befektetőket.
    A corporate governance, azaz a felelős vállalatirányítás, a széles körű tulajdonosi struktúrával rendelkező, nagy gazdasági erejű, alapvetően a tőkepiacon jelentkező részvénytársaságokra modellező amerikai társasági jog terméke. Hatása Magyarországon korlátozott, mert a magyar társasági jog nagymértékben független a tőkepiactól. Egyik fő kérdése: az ügyvezetés feletti aktívabb tulajdonosi kontroll, ezért átláthatóbbá kívánja tenni a nagy nyilvános társaságokat a befektetők előtt, és részvényesi demokrácia jegyében erősíti a tulajdonosok esélyegyenlőségét.
    A felelős vállalatirányításban a központi irányelvek mellett szükséges a belső indíttatás is. A szervezet kultúrájának és stratégiájának szerves részét kell, hogy képezzék az átláthatóságra való törekvés, és az etikus magatartás az összes érintettjével szemben. A szemléletváltás célja az ellenőrzés mellett, hogy kellő inspirációt és motivációt nyújtson a résztvevők számára.

    By Blogger stinky, at 5:10 du.  

Megjegyzés küldése

<< Home